Sunday, April 13, 2014

Jorgovan

Volim jorgovan. Mogla bih prvo slovo naziva ovog cveta napisati i velikim slovom, toliko ga poštujem. U dvorištu smo uvek imali ovo ljubičasto grmasto drvo. Imalo je posebno mesto u dvorištu, ali i u kući. Volim njegov miris, boju, a posebno to što nas toliko dugo udostojava svog mirisnog cveta. Nedavno sam pročitala jednu našu lepu legendu, koja se tiče jorgovana. 
Srpski kralj Uroš Nemanjić naredio je da se u goloj i divljoj klisuri Ibra zasadi jorgovan da bi se francuska princeza Jelena Anžujska, njegova buduća supruga, prilikom dolaska osećala kao da je u rodnoj Provansi. Od tada su prohujali vekovi, ali se i danas klisura Ibra zove Dolina jorgovana.  
Kako bi to izgledalo danas da neko za vas uradi tako nešto? Hm.... teško....

Prvi buket je završio u kancelarijskoj kuhinji. S obzirom da je to muška firma, niko nije razumeo moju potrebu da odsečem cvet i stavim ga u teglu (nemamo vazu u kancelariji).
 

 Dvorište firme, gde se ispod velikog oraha, jorgovan bori za svoje mesto pod suncem.
 Na kraju, dobih od ponosnih vlasnika i ovaj buket za svoju kuhinju :)

 

I tako. Svuda oko mene u detinjstvu je bio jorgovan. Pratio me je, kao kuče. A evo i sada, što mi je posebno drago.

4 comments:

 1. Kakav lep post i priča o jorgovanu (koju nikada nisam čula). Mi smo kao deca uvek tražili cvetiće sa više latica. Ne sećam se zašto ali mi se čini da je to značilo da ćeš imati sreće, kao kad nađeš detelinu sa četiri lista.

  ReplyDelete
 2. Da, i ja sam tek nedavno proćitala tu priču :)
  A što se tiče četiri listića, ja se i sada obradujem kada ih pronađem (na prvom buketu sam videla jedan :)
  Hvala.

  ReplyDelete
 3. Hvala na lepom postu i slikama. I ja obozavam jorgovane ali nikako da krenem sa drvetom. Prvi je moja prva kuca probala da 'presadi', nije islo, drugi je Charlie odlucila da 'otkopa i 'zakopa' dublje-verovatno? ali sa korenom iznad zemlje, tako da za sada 'kradem' po komsiluku i parkovima. Obozavam tvoj blog
  sve najbolje

  ReplyDelete
 4. Hvala na lepim rečima. Drago mi je da ti se sviđa :)
  Pozdravi Charlie :)

  ReplyDelete