Sunday, April 20, 2014

Farbanje uskršnjih jaja

I tako se Višnja i ja upustismo u pustolovinu, zvanu "naše prvo farbanje uskršnjih jaja", Naravno, njoj su jaja vrlo zanimljiva hrana (ustvari, ona misli da se ama baš sve jede :), sa kojom se prvo izigra, a onda, kao slučajno joj je ispalo i  pred njom se stvori hrana! Kakvo uzbuđenje za Višnju! Sreća! Međutim, ovaj put je ta sreća izostala, a radoznalost šta ja to radim za kuhinjskim stolom je nadjačala želju za hranom! 
Ukrs je za mene uvek predstavljao nešto posebno. Sva priča o zecu koji donosi poklone me je opčinjavala. Svake godine sam pravila gnjezdo ispod naših borova, zamišljajući kako će on da dođe sa punom torbom poklončića. Zamišljala sam ga do najsitnijih detalja. Čak sam mu ostavljala u posudici malo vode i šargarepe, kako bi se odmorio. Baš tu kod mene :)
I onda, kao u svakoj bajci, dođe neko i sve ti poremeti. Postojala je jedna devojčica sa kojom sam se ponekad igrala, i koja je već znala tajnu odraslih: mama i tata ostavljaju poklone! Zec ne postoji! O kakvo je to razočarenje bilo za mene. Mrzela sam je! Raspršila je sve moje snove!
I tako je počelo moje prvo razočarenje u životu :)
Naravno, ne pravim više gnjezda, ali ove godine sam rešila da sama ofarbam jaja. Do sada je to moja mama radila i to u lukovici. Više mi se sviđa ta prirodna boja od svih kupovnih, i ja reših da se oprobam :) Obavezne su bile deteline i list maslačka, kao šara!
Evo malih sličica, kako je sve to teklo i rezultata.
 Srećan Uskrs :)

4 comments:

 1. Svaka čast! Stvarno sjajno izgledaju. Moje babe su uvek tako bojile jaja, a ja još nikako da probam.

  ReplyDelete
 2. Hvala, jako sam ponosna :)
  Mama je isto tako farbala, ranije. Onda su se pojavile boje pa se prešlo na njih, ali uvek je bilo i u lukovici sa detelinom :)

  ReplyDelete
 3. I naša kucana Megi obožava Uskrs. Ponekad se desi da nekom ispadne sveže otrebljeno jaje i tu ona nastupa kao Brzi Gonzales :)

  ReplyDelete
 4. Hehehehehhe.... To je prava gozba za njih :)

  ReplyDelete